Diabetul zaharat

Diabetul zaharat


Atunci cand secretia de insulina este insuficienta sau cand nu-si indeplineste rolul apare diabetul. Afectiunea poate fi tinuta sub control printr-o supreaveghere a dietei si prin sport in paralel cu tratamentul medical.
Diabetul zaharat este o boala ce nu permite celulelor corpului sa foloseasca glucidele din alimentatie si sa le transforme in energie. Diagnosticarea se poate face prin masurarea glicemiei ( cantitatea de glucoza din sange), dimineata, pe stomacul gol.
Valorile glicemiei intre 70-120 mg/ml sunt considerate normale.Valorile mai mari de 120 mg/ml sugereaza diagnosticul de diabet zaharat. Anumite vitamine si minerale pot sustine organismul in lupta cu boala. De exemplu, cromul creste puterea de actiune a insulinei. Magneziul scade rezistenta la insulina. Vitaminele A,B,C,E ajuta la evitarea complicatiilor.
Prin digestie, unele alimente sunt transformate in zahar mai rapid decat altele. Acestea au indice glicemic crescut. Diabeticii ar trebui sa opteze pentru alimentele care se digera lent – cu indice glicemic relativ scazut.
Legumele veri, fasolea boabe, soia, alune, unt, branza, oua, peste, carnea, fructoza –au un indice glicemic foarte scazut.
Fasole la cuptop, mazare, nuci, cartofi dulci, porumb, mere, struguri, lapte, painea de secara – au un indice glicemic scazut.
Sfecla, pepene rosu,banane, paine integrala si alba, orez, muesli, zahar cristalizat – au in indice glicemic moderat.
Cartofii, pastarnaculm morcovii, prajiturile din orez, fulgii de porumb, orezul expandat si mierea au un indice glicemic inalt.

Tipurile de diabet intalnite :

In diabetul insulino-dependent (tipul I), celulele specializate din pancreas inceteaza sa mai produca suficienta insulina. Celulele nu mai pot utiliza zaharul din sange , iar nivelul acestuia creste. Boala se declanseaza inainte de 35 de ani, cel mai frecvent intre 10-16 ani si fara injectiile cu insulina poate fi fatala. Predispozitia pentru maladie poate fi mostenita.
Diabetul nedependent de insulina (tipul II) este mai raspandit. El se dezvolta treptat si afecteaza in principal persoane de peste 40 de ani. In unele cazuri, secretia de insulina este insuficienta, dar de obicei, este vorba despre rezistenta la insulina – celulele orpului nu mai raspund la insulina produs. Hipertensivii sau obezii sunt mai predispusi la acest tip de diabet.

Metode de prevenire a diabetului zaharat :

Daca ai un risc mare de a face diabet, trebuie sa-ti schimbi modul de alimentatie. Astfel, 50% dintre caloriile consumate zilnic trebuei sa provina din carbohidrati ( paine neagra, orez brun). Trebuie sa eviti alimentele preparate din faina alba. Limiteaza proportia grasimilor la 30% din totalul caloriilor consumate si asigura-te ca 20% din calorii provin din proteine. Eliminarea excesului de greutate scade riscul de a face diabet de tipul II. Exercitiile fizice reduc si ele riscul aparitiei diabetului zaharat.

About these ads

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: