Dictionarul E-urilor

Dictionarul E-urilor!

 

Peste tot in lume se adauga E-uri in alimente in scopul conservarii pentru mai mult timp. La noi, insa, specialistii au atras atentia asupra faptului ca se depaseste cu mult limita admisa. Afla din acest tabel care sunt E-urile nocive si cum ne pot provoca modificarea organelor!

 

Me tabolismul nu este pregatit pentru E-uri, ne avertizeaza specialistii. „Agricultura este intensiva si chimizata, solurile cultivate sunt saracite de macro si microminerale, a limentul este vitregit de nutrienti, saturat de aditivi alimentari de sinteza, de grasimi artificiale si proteine degradate. Niciun aliment procesat artificial nu este echivalent nutritional cu vreun aliment natural (integral neprocesat). Prin urmare, dincolo de aparente, resursele alimentare sanatoase s-au redus drastic”, spun cercetatorii.

 

E-urile periculoase

E150, E172, E173, E141 – coloranti.
 
E477 – emulsificator.
 
E102 sa u Tratrazina – colorant galben, foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem. Acesta poate genera  tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
 
E110 sau Sunset yellow – colorant galben, este tot cancerigen si se afla in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri.
 
E120 – colorant care provoaca alergii.
 
E124 sau Ponceau 4R – colorant rosu, este toxic si produce tumori pe glanda tiroida. Acesta se gaseste in mezeluri.

 

E-uri cancerigene

 E621 – glutamatul de sodiu, potentiator de arome.
 
E631, E632 si E633 – inozinati.
 
E230 – conservant.
 
E213, E214, E215, E217 – conservanti. Sunt inclusi in continutul unor bauturi racoritoare.
 
E211 – acid benzoic si derivatii sai, conservant. Este interzis in SUA, dar permis la noi si se afla in unele bauturi racoritaoare.
 
E131, E123, E142 – coloranti.
 
E627, E628, E629 – guanilati.
 
E634, E635 – rinoglucide (potentiatori de gust si aroma).

E-urile toxice

 E220, E221, E222, E224! – Acesti sulfiti- conservanti produc boli intestinale si alergii. Acestia se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin.
 
E338 – acidifianti, afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat.
 
E339, E340, E341 – saruri de topire, afecteaza tubul digestiv.
 
E407 – gelifiant, afecteaza tubul digestiv.
 
E450 – emulsificator, provoaca tulburari ale tubului digestive.
 
E461, E463, E465, E466 – agenti de incarcare, afecteaza tubul digestive.
 
E230 – conservant, interzis inAustraliarecent si in UE, dar permis la noi. Se afla in citricele prelucrate.
 
E231 – ortofenilfenol, conservant. Acesta este si un posibil cancerigen, interzis in SUA siAustralia. Produce boli de piele
 
E232 – conservant, poate produce boli de piele.
 
E200 – conservant, extrem de toxic, suprima din organism vitamina B12.
 
E320 – butil-hidroxi-anisol BHA, conservant, posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat.
 
E321 – acidul benzoic, antioxidant, posibil si cancerigen. Creste, deasemenea, nivelul colesterolului. Il gasim in margarina.
 
E311, E312 – antioxidant, ataca sistemul nervos.
 
E330 – sarea de lamaie, acesta devine cancerigen daca este consumat in exces.

E-urile bune

 E306 – vitamina E naturala, antioxidant puternic, prezent in ficat, oua, peste, soia
 
E300 – antioxidant puternic.
 
E140 – clorofila.
 
E322 – colorant natural, lecitina.
 
E440 – antioxidant natural, pectina.
 
E407 – gelifiant natural, extras dintr-o alga marina.
 
 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: