Nasturelul combate degradarea celulara

Nasturelul combate degradarea celulara

  • Cercetatorii de la Universitatea ,, Southampton” din Statele Unite ale Americii au descoperit ca  o portie zilnica de 85 g de nasturel proaspat previne cancerul.
  • Nasturelul contine o substanta ce protejeaza lanturile ADN din celulele sanguine de actiunea radicalilor liberi din organism. Aceste leziuni sunt un indicator al riscului de a face cancer.
  • La experiment au participat 60 de persoane sanatoase. Experimentul a durat 8 saptamani, timp in care specialistii au analizat efectele nasturelului asupra voluntarilor.
  • Cel mai spectaculos efect al tratamentului cu nasturel s-a observat la fumatori.

 Despre nasturel :

  1. Nasturelul este un condiment.
  2. Nasturelul si rudele sale au o aroma picanta si invioratoare si un gust iute-piperat, care dureaza numai cateva secunde.
  3. Frunzele proaspete de nasturel se pastreaza la frigider, in compartimentul pentru fructe si legume. Rezista astfel aproximativ 2 saptamani. In stare uscata, nasturelul  isi pierde repede calitatile organoleptice.
  4. Nasturelul provine probabil din Asia centrala, sau de vest, unde inca mai poate fi gasit in stare salbatica.
  5. Nasturelul este usor de cultivat si tolereaza aproape orice clima.
  6. Nasturelul  este disponibil pe piata, fie din gradini mici, fie recoltat din salbaticie.
  7. Numele nasturelului include in mai toate limbile un cuvant insemnand “apa” (indonezianul “air”, finlandezul “vesi”, germanul “Wasser”, italianul “acqua”, rusescul “voda”, grecescul “nero”), sau “fantana” (germanul “Brunnen”, francezul “fontaine”), ca referire la faptul ca de multe ori creste in ape statatoare.

In bucatarie :

Toate speciile de creson (care se pot oarecum substitui una pe cealalta in bucatarie) sunt foarte populare in Europa si in America de Nord si se folosesc pentru creme tartinabile (mai ales cele bazate pe branza de vaci) si salate; simpla paine cu unt si frunze proaspete de nasturel este delicioasa. Mai putin frecvent frunzele de nasturel tocate sunt puse peste felurile de mancare fierbinti, cum ar fi supele de legume sau scrobul de oua. Nasturelul poate transforma o mancare banala intr-o delicatesa.

1 comentariu

  1. Viorel Grecu said,

    Mai 8, 2011 la 4:08 pm

    Interesant articol !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: