Terapia cu frig

Terapia cu frig

Brrr…dar ce bine este! Un simplu cub de gheata pus pe zona dureroasa si data, a trecut! Chiar daca pentru noi crioterapia este o noutate, pentru altii este un tratament vechi de cand lumea.

Comprese reci, cuburi de gheata, saculeti cu substante chimice congelate sau spray-uri cu gaze care, prin evaporarea lichidelor volatile, produc o racire accentuata a zonei vizate sau chiar inghetarea ei, toate sunt metode de tratament cu…frig. Acesta este folosit frecvent de dermatologi, dar si de pacienti, pentru ca se poate aplica la suprafta, in locuri accesibile, este foarte simplu si nedureros. Chiar daca la inceput contactul cu frigul creeaza o senzatie de neplacere, imediat dupa aceea, se produce o desensibilizare a terminatiilor nervoase, urmand, implicit atenuarea durerii. Nu in ultimul rand, prezenta frigului determina reducerea inflamatiei, care la randul ei, se soldeaza cu diminuarea durerii. Totul e sa stii cat si cum sa faci.

Masajul cu gheata

Pare ciudat, dar este foarte eficient. Este folosit in general in kinetoterapie impotriva inflamatiilor acute, entorselor, luxatiilor, intinderilor musculare, in cazurile de torticolis.

Impotriva durerii

Cunoscatorii sustin ca, pentru combaterea durerii, crioterapia este mult mai eficienta decat terapia cu caldura. Si asta, pentru ca aplicatiile pe zona afectata determina reducerea spasmului muscular si anesteziaza terminatiile nervoase atat in cazul durerilor provocate de contracturile musculare, cat si al celor traumatice. Metoda este foarte eficienta in cazul durerilor de spate si in crizele de sciatica. In aceasta situatie, trebuie aplicata o compresa rece pe zona dureroasa timp de 15-20 de minute, o data la trei ore sau macar o data la 24 de ore.

Sfaturi:

  • Nu aplica gheata direct pe piele, ci doar infasurata intr-o batista, o compresa sau o punga de plastic.
  • Gheata trebuie lasata pe zona afectata maximum 15 minute, in functie de gradul de rezistenta al pacientului.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunțuri

1 comentariu

  1. Viorel Grecu said,

    Mai 8, 2011 la 2:27 pm

    Interesant articolul !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: